L’AJAC et convida a la inauguració de ‘SHIFTING LANDSCAPES’ X SIS.REGEN el proper 7 de juny
Combinant el disseny arquitectònic, l’expressió i visió artística amb la intenció de buscar alternatives per als nostres temps presents i futurs, que més que mai requereixen de nous prismes que abracin la sostenibilitat i longevitat de la nostra mare terra.
Berta Blanca T. Ivanow, Maria Baños Egüen i Andrea Tusell i Falcó uneixen les seves disciplines artístiques per donar a llum a “Shifting Landscapes”, el projecte guanyador del concurs Sis.Regen de l’AJAC (Agrupació de Joves Arquitectes de Catalunya), que donarà lloc a una exposició establerta al Palau Robert de Barcelona durant el mes de juny.
El projecte es tracta d’un artefacte que prendrà la forma d’una germinació flotant 100% adaptable a l’entorn urbà, inspirat en una llavor, com a símbol ancestral de la saviesa. La peça d’art flotant naixerà i seguirà el seu procés de germinació en un mateix lloc, amb l’objectiu de continuar el seu desenvolupament natural, fusionar-se i arrelar-se al jardí del Palau Robert. Shifting Landscapes explora un nou horitzó on seguir creant vida abraçant la seva bellesa artística i funcional.
AGENDA D’ACTES
I. Performance + festa inaugural
divendres 7 de juny de 19h a 21.30h
19h Sortida de Consell de Cent 201
Recorregut Performance
19.45h Arribada als jardins del Palau Robert
Festa fins les 21.30h
II. Taula rodona
dissabte 8 de juny de 12h a 13.30h
Als jardins del Palau Robert
III. Visita l’artefacte en germinació
Artefacte instal·lat fins el 28 de juny
Per a l’AJAC és decisiu contribuir en la creació d’imaginaris futurs, ja sigui a partir d’actualitzar allò descartat per les lògiques de mercat o inventant nous enfocaments. Per això, el disseny i l’arquitectura son camps essencials en l’exploració d’estètiques a les quals aquests imaginaris poden lligar-se.
Un d’aquests conceptes abandonats en l’actual dinàmica de creixement infinit és el disseny regeneratiu. Un concepte amb la força d’aspirar no sols a uns mínims de no danyar l’entorn i la comunitat sinó de plantejar processos que restaurin, reparin o revitalitzin ecosistemes danyats
A la recerca d’estètiques d’imaginaris futurs, l’AJAC va convocar un concurs per al disseny d’un artefacte que representi una reflexió entorn del concepte de disseny regeneratiu. Es tractava d’agafar-lo i estirar-lo, relacionar-lo, modificar-lo, descartar-lo…
Com a proposta guanyadora va ser seleccionada ‘Shifting Landscapes’, una exploració al voltant del concepte de llavor.La llavor com a origen d’un cicle. És això el que ha de representar l’arquitectura en clau regenerativa? Iniciar cicles?En biologia, la regeneració és el procés pel qual es recupera l’estructura i la funció d’òrgans o parts del cos danyats. Per començar, una arquitectura en clau regenerativa és conscient i admet que existeixen òrgans danyats en els nostres ecosistemes la estructura i funció dels quals hem de recuperar.Per això, sembla que regenerar no es tracta només de no fer malbé l’entorn, o de tenir una actitud autàrquica, o de compensar el CO2, o de ser sostenible; sinó d’explorar en cada projecte la capacitat de recuperar dinàmiques perdudes, contribuir a aquelles en curs o iniciar cicles ex novo. És un canvi d’actitud que deixa enrere el paradigma de les restriccions per passar a l’exploració de tot allò positiu que es pot iniciar o potenciar amb un projecte. És entendre la realitat dinàmica de la natura, i valorar com l’arquitectura pot passar a ser un element dinàmic més, però alhora és entendre les diferents escales i la intensitat d’aquest dinamisme. Hi haurà elements que s’imbricaran en dinàmiques de temporalitat diària i d’altres que respondran a processos naturals que es desenvolupen durant milers d’anys. És fonamental considerar la component temporal per pensar en clau regenerativa.