- La llavor com a símbol de la nostra saviesa ancestral, com a origen i oportunitat de (re)generar cicles: una invitació a imaginar un futur que sincronitzi art, arquitectura i sistemes regeneratius.
- Els/les joves arquitectes com a veu imprescindible en les transformacions necessàries que haurem d’afrontar en el futur immediat.
Barcelona, 29 de juny de 2024
El passat mes d’abril de 2024 es va obrir el concurs ‘SIS.REGEN’, una iniciativa de l’AJAC (Agrupació de Joves Arquitectes de Catalunya) en col·laboració amb la Fundació Mies van der Rohe, l’Ajuntament de Barcelona i el Palau Robert. La convocatòria va néixer amb la intenció de donar continuïtat a l’energia generada al voltant de la I Biennal d’Arquitectura Jove – Biennal AJAC, celebrada el passat octubre de 2023, i obrir espais per a la reflexió i la crítica conjunta del col·lectiu jove.
El concurs ‘SIS.REGEN’ buscava propostes per al disseny d’un artefacte que representés una reflexió entorn del concepte de lo regeneratiu com a alternativa a la retòrica de la sostenibilitat. Aquest artefacte serviria com a fita visual i generaria un espai de debat al seu voltant, alçant-se com a paradigma d’un cicle de converses al Palau Robert, dins el marc de les Setmanes d’Arquitectura 2024 organitzades per l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Mies van der Rohe.
La convocatòria va rebre més de deu propostes d’equips joves amb potents reflexions, d’entre les quals el jurat, format pels arquitectes Cristina Goberna i Jorge Vidal va seleccionar ‘SHIFTING LANDSCAPES’ com a guanyadora. També es van atorgar dos segons premis: ‘AIGUADER’, obra de l’estudi d’arquitectura MH.AP (Marina Huguet i Andy Peñuela), i ‘SABLIER’, de les arquitectes Gloria Cristina Muñoz Alcalá i Lauriane Touvron.
Imatges d‘Eli Apezteguia (@eliapezteguia)
‘SHIFTING LANDSCAPES’ és una performance i escultura creada per l’artista Berta-Blanca T. Ivanow (@ombredansleau) juntament amb l’arquitecta Andrea Tussel Falcó (@andreatusellfalco) i la directora creativa Maria Baños (@bymariabanos). L’obra pren la forma d’una llavor, simbolitzant la vida i la regeneració. La llavor com a origen d’un cicle. Lo regeneratiu com a paradigma del potencial de les accions humanes per a començar, recomençar, reparar cicles. Així, des de la força del disseny crític i l’art es posa de manifest que els temps presents i futurs requereixen de nous prismes que abracin una nova relació amb el planeta.
La inauguració de l’obra va tenir lloc el 7 de juny, en un esdeveniment memorable que va incloure una performance artística única liderada per 15 dones. Aquestes artistes van custodiar l’obra des del número 201 del carrer Consell de Cent fins als jardins del Palau Robert, creant un recorregut simbòlic que va connectar l’art, l’arquitectura i la vida urbana.
Imatges de Faro Lacueva (@blanc.cueva)
Durant les tres setmanes d’exposició, del 7 al 28 de juny, la llavor germinant ha estat un punt de trobada i reflexió als jardins del Palau Robert, atraient l’atenció de molts barcelonins i barcelonines. A més, ha involucrat un gran nombre de persones i projectes del món de la cultura, com Vasto Gallery, TecnoArt, Visual Korner, SirHotels, Cortana, Rowse Beauty, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i HNA, demostrant la força col·laborativa i comunitària que es capaç de generar l’AJAC de cara a la Capitalitat de l’Arquitectura 2026.
La construcció ha comptat, a més, amb el suport d’artesans locals i col·laboradors, com el biòleg i arquitecte Daniel Gómez; La Gamut, especialitzats en projectes de disseny a base d’estructures metàl·liques; o Sastres Paperers, reconeguts per la fabricació de paper aquari i les seves col·laboracions amb artistes com Antoni Tàpies, Joan-Pere Viladecans o Miquel Barceló.
Amb tot, la iniciativa ha estat una mostra vibrant de com l’arquitectura pot interactuar amb la comunitat i l’entorn per crear un futur més frugal i harmoniós. Per a l’AJAC, és decisiu i necessari contribuir a la creació d’imaginaris futurs fent ús del disseny i l’arquitectura, alçant al col·lectiu de joves arquitectes com a veu imprescindible en les transformacions necessàries que haurem d’afrontar properament.
Imatges de Daniela López (@danielalipezp)
Una arquitectura en clau regenerativa és conscient que existeixen òrgans danyats en els nostres ecosistemes la estructura i funció dels quals hem de recuperar. Regenerar no és tan simple com no fer malbé l’entorn o compensar el CO₂; sinó que passa per incorporar en cada projecte la capacitat de recuperar dinàmiques perdudes, contribuir a les existents o iniciar cicles nous. És un canvi d’actitud que deixa enrere el paradigma de les restriccions per explorar tot allò positiu que es pot iniciar o potenciar amb un projecte, entenent la realitat dinàmica de la natura, i valorant com l’arquitectura pot ser un element dinàmic més.
Agraïm profundament la participació i el suport de tots els implicats, i esperem continuar tirant endavant projectes capdavanters capaços d’inspirar i transformar la nostra ciutat.
Imatges de Faro Lacueva (@blanc.cueva)
Entitats que han col·laborat: Vasto Gallery, Coac Barcelona, TecnoArt, Visual Korner, Sir Hotels, Cortana, Rowse Beauty, Fundació Mies van der Rohe, Setmanes d’Arquitectura (Ajuntament de Barcelona).
L’AJAC (Agrupació de Joves Arquitectes de Catalunya) és una organització sense ànim de lucre que posa la seva infraestructura al servei de les persones agrupades per a desenvolupar accions culturals. D’aquesta manera, es lluita per afavorir la cohesió i organització del col·lectiu de joves arquitectes. El 2023 ha estat un punt d’inflexió en l’abast del què fem. Prenent com a base la XIII edició dels Premis AJAC, hem englobat la seva difusió en un esdeveniment de rellevància nacional, creant la I Biennal d’Arquitectura Jove del país, convertint-se en tot un referent.